BAKIŞ Haber –
Milas Zeytin Hasat Şenlikleri kapsamında, yaklaşık 3 bin yaşında olduğu belirtilen ‘Ata Ağaç’tan ilki geçen yıl yapılan ve zeytin hasadı ve toplanan zeytinlerden elde edilen 500 gram zeytinyağının şenlik programı giderlerinde kullanılmak üzere satılması şeklinde yaşanan çok özel hasat-sıkım süreci, ikinci kez yapılan hasatla başlatıldı. Yetkililer, bu yılki hasattan elde edilecek zeytinyağının, ilçemizdeki eğitim kurumları yararına satışa çıkarılacağını belirttiler.
‘Ata Ağaç’tan yapılan hasat etkinliğine, aralarında Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas İlçe Tarım Müdürü Eşref Arslan, Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, TARİŞ Milas Zeytin Zeytinyağı Tarım Satış Kooperatifi Başkanı Kamil Gül, Kazıklı Mahalle Muhtarı Faik Genişoğlu, Gürçamlar Mahalle Muhtarı Mustafa Er ve Zeytindostu Derneği yöneticileri ile geleneksel giysili kadınların da bulunduğu bir topluluk katıldı.
Kaymakam Eren Arslan’ın, ‘Ata Ağaç’ın yaşının 3 bin yıldan fazla olduğuna ilişkin bilimsel çalışmanın yayın aşamasında olduğuna dikkat çekip bu yılın -yöresel ifadeyle- “var yılı” olduğunu belirterek herkesi 2-3 Kasım 2019 tarihlerinde yapılacak şenliğe davet ettiği konuşmasının ardından, ‘Ata Ağaç’ın içinde bulunduğu bahçenin sahibi, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Selçuk Aktürk özetle şu konuşmayı yaptı:
“Milas’ta bu ağaç gibi çok yaşlı ağaçlarımız var. O ağaçlarımızın bir örneği olarak bu ağacı tanıtma gayreti içerisindeyiz. Bilimsel yöntemlerle ‘Ata Ağaç’ın yaşı 3000 – 3200 olarak belirlendi. Şu anda bilimsel makalesi yazıldı, Amerika’da bir dergide basıma gönderildi. Yunanistan’ın Girit adasında 3000 – 3500 yaşında olduğu söylenen bir ağaç var ve her sene 30 bin 40 bin 50 bin ziyaretçi ağırlıyor. Milas bölgemizde bu ağaçlardan 120 civarında var. Bu ağaçları insanlara tanıtma, bu yöreyi, ulu zeytin ağaçları turizm rotasına dönüştürme adına çalışmalar devam ediyor” dedi.
Zeytindostu Derneği Yönetim Kurulu Üyesi ve Butik Zeytin ve Zeytinyağı Üreticileri Derneği Başkanı Atilla Totoş ise yaptığı konuşmada, ülkemiz genelinde zeytinle ilgili bütün güzel çalışmaların yanında olduklarını belirterek, “Burası ‘Zeytinin Anavatanı’ denebilecek kadim bir kültüre sahip. Çok kıymetli bir ülkedeyiz büyük değerlerimiz var, koruyup geliştirmemiz gerekiyor … Dünyada değişik amaçlı yürüyüş yolları var. Kanyonlarda, dağ başlarında ovalarda, ilginç coğrafi alanlarda yürüyorlar. Ve zeytin bütün dünyada gelişen bir trend, büyüyen bir trend, ilgi odağı halinde. Bütün yağlar içinde zeytinyağı bambaşka bir unvana sahip artık. Dolayısıyla bu 120 ağacımızın bir güzergâh halinde belirtilmesiyle uzun süreli yürüyüşler yapılabilir” dedi ve bu anlamda ‘zeytin turizmi’ denilebilecek turlardan elde edilebilecek gelirlerin yüksekliğine dikkat çekti.