Süleyman GİRGİN –
“2018 yılında yapımına başlanan ‘Okluk Devlet Konukevi’ projesi 2024 yılında tamamlandı ve bu nedenle Yatırım Programından çıkarıldı” diye cevap veren Strateji Bütçe Başkanlığı, yazlık saraya 50 Milyon TL daha kaynak aktarmış.
Öte yandan 3.354.907.000 TL toplam proje bedeli olan Muğla Sandras İçme Suyu tesislerine ise 2026 yılı için 1.000.000 TL ayrılmış.
Okluk koyu sudan daha önemli demek!
Dünyanın herhangi bir ülkesinin yöneticisini, dünya halklarının gözünde saygın kılan, itibarlı yapan nedir?
Bir ülkenin itibarı Cumhurbaşkanının Sarayda Yaşaması mı?
Yoksa halkın insanca yaşaması mı?
2025 yılı için Ankara, Bitlis, İstanbul ve Muğla Okluk Koyu’daki saraylar için 1 Milyar 393 Milyon TL para ayrılmıştı.
2025 yılında bu paranın ne kadarının Okluk Koyu için ayrıldığını Cimer üzerinden sorduğumuzda net cevap verilmemiş ve ‘anlayışınız için teşekkür ederiz’ diye cevap verilmişti.
Öte yandan Okluk Koyu için anlayış bekleyen zihniyet sandras suyu için 2025 yılında 1000(Bin TL) ayırmayı uygun görmüştü.
İtibardan tasarruf edilmez diyetek halkın parasını saraya, şatafata ayır, sonra vatandaşın temel ihtiyacı olan Sandras İçmesuyu tesisleri için ise bin (1000) TL iz ödenek ayır.
Nedir itibar?diye sormadan edemiyoruz.
Gelelim 2026 yılına..
2026 yılında Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programına baktığımuzda Okluk Koyu için ayrılan parayı yine göremedik ve sorduğumuzda ise CİMER üzerinden Strateji ve Bütçe Başkanlığı tarafından verilen cevapta şu yazıyordu;
“2018 yılında yapımına başlanan ‘Okluk Devlet Konukevi’ projesi 2024 yılında tamamlandı ve bu nedenle Yatırım Programından çıkarıldı”
2026 yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında halkın temel ihtiyacı olan Muğla Sandras İçme Suyu projesi için bu sefer biraz bonkörlük yapılmış ve (!) 1.000.000 TL(1 Milyon) ayrılmış.Projenin tamamlanması da 2030 yılına uzatılmış.
3.354.907.000 TL toplam proje bedeli olan Sandras İçme Suyu tesisleri için 1.000.000 TL…(!)
Oysa projenin ilk başta 2019-2026 yılında tamamlanması öngörülüyordu.
Cimer rarafından “Okluk Devlet Konukevi” projesinin 2024 yılında tamamlandığı ve bu nedenle Yatırım Programından çıkarıldı” cevabını Kamu Maliyesi (bütçe tekniği açısından) açısından değerlendirdiğimizde ise böyle bir ödenek bütçede şu sıralama ile yer alır: Cumhurbaşkanlığı bütçesi..
Sermaye Giderleri..
Gayrimenkul Büyük Onarım Giderleri…
Sermaye Üretim Giderleri (Bina yapımı)…
Kamu yatırım projeleri tamamlandığında yatırım programından çıkarılır ve sonraki yıllarda yatırım ödeneği ayrılmaz. Bu nedenle 2026 yılı Yatırım Programında Okluk Devlet Konukevi projesi için yeni bir yatırım ödeneği bulunmaması doğal bir durumdur.
Ancak Proje tamamlandıktan sonra yapılan harcamalar yatırım harcaması değil, tesisin işletilmesi ve bakımına ilişkin cari veya sermaye giderleri olarak bütçede yer alabilir.
Bu giderler genellikle aşağıdaki gibi ekonomik sınıflandırma kalemlerinde izlenir:
Tüketime Yönelik Mal ve Malzeme Alımları,
Hizmet Alımları (güvenlik, temizlik vb,
Menkul Mal Bakım ve Onarım Giderleri,
Sermaye Giderleri (büyük bakım veya yenileme)
OKLUK KOYUNA 50 MİLYON AYRILDI ?
Basında gözümüze çarpan bir iddia var. İddia, Okluk Koyu’na yakın bir zaman içinde 50 Milyon ödenek ayrıldığı şeklinde.
50 milyon TL tutarındaki harcama iddiasının, yatırım programında yer alan ayrı bir ödenekten kaynaklanmadığı; Cumhurbaşkanlığı bütçesinde yer alan bakım, işletme veya genel sermaye giderlerine ilişkin kalemlerin yorumlanmasından ileri gelmiş de olabilir.
Nitekim bu tür bütçe kalemleri çoğu zaman belirli bir tesise özgü olmayıp, kurumun kullanımında bulunan tüm yerleşke ve tesislerin bakım, onarım ve işletme giderlerini kapsayan toplu nitelikte ödenekler şeklinde düzenlenmektedir.
Öte yandan, 2023 Yılı Yatırım Programında yer alan verilere göre söz konusu proje kapsamında 2023 yılı içerisinde yaklaşık 13 milyon TL tutarında harcama yapılması ve toplam proje maliyetinin 685.500.000 TL seviyesinde tamamlanması öngörülmüştü. Ancak projenin öngörülen sürede tamamlanamaması nedeniyle proje 2024 Yılı Yatırım Programına da dahil edilmiş ve yapılan güncellemeler sonucunda toplam proje tutarı 725.362.738 TL seviyesine yükselmiştir.
Bu çerçevede, basında dile getirilen 50 milyon TL tutarındaki harcamanın, yatırım programı dışında yeni bir ödenek tahsisini ifade etmekten ziyade; projenin yapım süreci devam ederken farklı yıllarda gerçekleştirilen inşaat, bakım, tefrişat veya benzeri harcama kalemlerinin toplamına ilişkin yorumlardan kaynaklanmış olabileceği değerlendirilebilir.
Okluk Devlet Konukevi projesi 2024 yılında tamamlandığından dolayı 2026 yılı Cumhurbaşkanlığı Yatırım Programında yeni bir yatırım ödeneği bulunmuyor olabilir.
Ancak tesisin işletilmesi, bakımı ve olası yenileme giderleri Cumhurbaşkanlığı bütçesinde mal ve hizmet alımları veya sermaye giderleri tertiplerinden karşılanıyor da olabilir.
2026 yılı Cumhurbaşkanlığı bütçesinde doğrudan “konuk evleri” için ayrılan spesifik rakam kamuoyuna yansıyan nihai bütçe dökümünde açıkça belirtilmemiştir.
Burada asıl cevap verilmesi gereken ise şudur.
“Okluk Koyu için 2026 yılı için 50 Milyon TL ayrıldı” şeklinde basında yer alan iddialar doğru mudur?
Strateji Bütçe Başkanlığı bunu açıklamalıdır.
Şatafata, yazlık-kışlık saraylara,faize para ayırıp da emekliye ve vatandaşın içme suyuna gelince para yok denmesi hangi vicdana sığar?



