A.Kemal KAŞKAR –
2 Kasım 2018 tarihinde yayınlanan BAKIŞ’ın 22’nci sayısının birinci haberi, “Eski TEKEL binası terkedilmişlikten kurtuluyor: ‘Bilim ve Sanat Merkezi’ olacak!” idi.
O haberin yayınlanmasının üzerinden 9 ay geçmiş. O tarihte çekilen fotoğraflarla bugünkü arasında, terkedilmişliğine 9 ay daha eklenen binada, daha da viraneleşmesinin dışında olumlu anlamda hiçbir değişiklik yok. Oysa ki, yetkililerin yaptığı açıklamalar üzerine bina edilmiş olan haberimiz, her bir satırında ‘iyi haber verme mutluluğu’nu hissettirmeye çalıştığımız şöyle bir haberdi:
‘Tarihi bir fırsat’
Yıllarca TEKEL binası olarak hizmet veren, daha sonra Kız Meslek Lisesi ek binası olarak tadilata giren ancak bir türlü tamamlanamayıp öylece atıl durumda beklemekte olan bina, Muğla il genelindeki okullarda öğrenim gören ‘özel yetenekli öğrenciler’in ders müfredatı dışında eğitim göreceği, kısa adı BİLSEM olan “Bilim Sanat Merkezi” olarak kullanılacak. Muğla Valililiği’nce hakkında yıkım kararı bulunan binanın güçlendirilmesi ve yeniden kullanılabilir hale getirilmesi için bir milyon liralık ödeneğin bakanlık bütçesinden ayrıldığı öğrenildi.

Birkaç yıl öncesine kadar ülke genelinde sadece 30 ilde açılan, geçtiğimiz yıl ilimizde de açılarak ilk öğrencileriyle bu sene eğitime başlayan Muğla Bilim Sanat Merkezi’nin bir benzeri de ilçemizde Milas İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün girişimleriyle açılacak.
Bakanlık bütçesinden bir milyon lira bütçe ayrılan bina, kısa adı BİLSEM olan Muğla il genelindeki okullarda eğitim ve öğretim gören ve özel yetenekleri bulunan öğrencilerin ders müfredatı dışında eğitim göreceği bir merkez haline dönüştürülecek.
Milas İlçe Milli Eğitim Müdürü İsa Bal, ilimiz genelinde sadece Muğla merkezinde olan ‘merkez’in ikincisinin ilçemizde açılacak olmasının, ilçemiz okullarında öğrenim gören ve özel yetenekleri bulunan öğrenciler için büyük bir fırsat olduğuna dikkat çekerek, “İlçemiz, adeta yaşayan tarihi mekânların merkezi görünümünde ve bu kentsel sit alanında bulunan tarihi mekânlarda öğrenciler kendi kültür ve medeniyetlerini yerinde görecek, tarihi ve mimari bakış açıları değişecektir. Öğrencilerimiz merkezimize bilim ve sanat içerikli eğitim almak için gelecekler ve kendi alanlarında özgün çalışmalar yapabilecekler. Ülkemizin bilim ve sanat insanına ne kadar çok ihtiyaç duyduğunu hepimiz biliyoruz. Geleceğimizin teminatı olarak gördüğümüz yavrularımızın, gençlerimizin bir an önce yetişmesi ve ülkemizin nitelikli bilim ve sanat insanları arasına katılarak ülkeleri için üretim yapmaları amacıyla ilçemizde açılacak olan Milas Bilim Sanat Merkezi, adeta tarihi bir fırsat olacaktır.
Bakanlığımızla yaptığımız yazışmalar sonrasında yerinde yapılan incelemeler olumlu sonuçlar verdi ve hatta binanın güçlendirilmesi ve yeniden kullanılabilir hale gelmesi için de bir milyon lira bütçesi ayrıldı. İnşallah kısa zamanda atıl durumdaki binada gerekli çalışmalar başlatılacak ve ilçemizin ve gençlerimizin geleceği adına çok önemli bir eğitim yuvasına kavuşacağız” dedi.
Açıklama talebi
Zaman zaman ‘iyi haberler vermek’ biz gazetecilere de çok iyi gelir. Bu da o tür haberlerden biriydi. Ama arkası bir türlü gelmedi. BAKIŞ’ın birinci yılını doldurması dolayısıyla yaptığımız arşiv çalışmasında yeniden gündeme almaya karar verdiğimiz haberimizde ifade edilen, atıl durumdaki binada kısa zamanda başlatılması beklenen çalışmaların, 9 aydır neden başlatılamadığıyla ilgili olarak yetkililerden bir açıklama talep ediyoruz.
Bu talebi, her zaman olduğu gibi yine iyi niyetle ve haberlerimizin sorumluluğunu haber kaynaklarımızla paylaşma samimiyetiyle dile, gündeme getiriyoruz.