Son yıllarda yaşanan bal arısı ölümlerine dikkat çeken Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve Arıcılık Geliştirme Uygulama ve Araştırma Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Sevgi Durna Daştan yazılı olarak yaptığı açıklamada, toplu arı ölümlerinin nedenlerinin iklim değişikliği ile elektromanyetik alanların değişmesi ve farklılaşması olabileceğini belirtiyor.
Daştan, “Son yıllarda dünyanın gündeminde olan iklim değişikliği arıları etkileyen en önemli faktörlerin başında gelmektedir. Dünyanın her geçen gün ısınması ve iklim hareketlerinin dengesiz bir şekilde gerçekleşmesi, bütün canlıların olduğu gibi arıların yaşamına da olumsuz etki etmektedir” diyor.
Daştan, arıların manyetik etkileşiminin olduğuna dair önemli çalışmaların olduğunu söyleyerek, “Etrafımızdaki elektromanyetik alanların değişmesi ve farklılaşması arıların kovanı ve besini bulma faaliyetlerini olumsuz etkilemektedir. Bal arılarının, kovan ve besinlerini bulmalarında onlara yol gösteren bir manyetik etkileşimin olduğuna yönelik çalışmalar vardır. Bu konuya yönelik oldukça ciddi çalışmalar ‘Journal of Experimental Biology’ ve ‘Prooceeding of the National Academy of Science’ dergilerinde yayımlanmıştır. İsviçre, Amerika gibi farklı ülkelerde bal arıları üzerinde de elektromanyetik dalgaların etkisi çalışılmıştır. Daha ayrıntılı, daha uzun süreli çalışmaların yapılmasının gerekliliği ortaya konulmuştur” ifadelerini kullanıyor.
Daştan, manyetik alanı engellenen arıların besin kaynağı veya kovanını bulamadıklarını belirterek, “Yapılan çalışmalarda balarılarının, karınlarında demir partikülleri içeren çok küçük manyetik kristalleri taşıdıkları gösterilmiştir. Manyetik alanı algılamaları engellenen arıların, besin kaynağını veya kovanı bulamadıkları gözlenmiştir. Arılar çiçekleri sadece renkleri ve kokusundan değil, aynı zamanda onların elektrik alanlarını da algılayabilmektedir. Çiçekler bu alanları kullanarak polen taşıyıcı böcekleri ve arıları kendilerine çekebilmektedirler” diyor. (AA)