Cumhuriyet Halk Partisi Milas Belediye Başkan Aday Adayı Suat Özcan; tarihi ve kültür dokusu, tarımı, turizmi ve sosyo ekonomik yapısı itibariyle Milas’ın, sadece yurdumuzun değil, dünyanın pek çok şehrinden kat be kat ileri olduğuna vurgu yaparak; “Böyle bir kenti yönetmek, bu şehri bulunduğu noktadan bir adım ileriye taşımak, çağdaş ve uygarlıkların başkenti sloganını içinde yaşayan yurttaşlarımızla birlikte aydınlık geleceğe taşımak umuduyla yola çıktım. Birlikte yöneteceğiz sloganı öylesine söylenmiş bir slogan değildir” diyerek, kentin sivil toplum kuruluşlarının yöneticilerine ziyaretlerinde, bugüne kadar yapılmış her güzel işi bir adım öteye taşımak, modern kent kimliğine Milas’ın kavuşması adına tüm kent paydaşlarıyla ortak hareket etme, birlikte karar alma ve birlikte yönetme kararlılığını dile getiriyor.
CHP Milas Belediye Başkan Aday Adayı Suat Özcan, gerçekleştirdiği ziyaretlerde, “Her yiğidin bir yoğurt yeme şekli vardır. Hayatı boyunca çoğulcu demokrasiye, şeffaflığa, adalete olan inancıyla yaşamış biri olarak, seçim öncesinde her adayın verdiği demokratik yönetim anlayışı sözünü ben bir adım daha ileriye götürerek, asıl seçildikten sonra demokratik olmayı, çoğulcu demokrasinin gereği bu kentin ortak bileşenleriyle birlikte karar alma ve uygulamayı en önemli vaadim olarak söylüyorum” diyerek, misafir olduğu STK yöneticisine, aday gösterilmesi ve seçilmesi durumunda nasıl bir yönetim anlayışında olacağını anlatıyor.
Özcan, son olarak Milas Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer ve MİTSO Meclis Başkanı Mustafa Yüksel, Milas Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin ile ilçenin üye sayısı bakımından en önemli sivil toplum kuruluşu olan Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar’ı ziyaret ederek, aday adaylığı sürecini, bu sürecin sonunda aday gösterilmesi ve Milas halkının görevi kendisine vermesiyle başlayacak 5 yıllık belediye başkanlığı döneminde birlikte neler yapabileceklerini konuştu.
BAL ÜRETİMİ, BALIKÇILIK VE MİLAS HALISI DAHA FAZLA ÖNE ÇIKMALI…
MİTSO Yönetimi olarak Milas zeytini ve zeytinyağında alınan AB Coğrafi işaretiyle önemli bir aşama kaydedildiğini, alınan marka sayısının daha da artması gerektiğine vurgu yapan emeği geçen herkese teşekkür eden CHP Milas Belediye Başkan Aday Adayı Suat Özcan; “Bunu yaparken küçük zeytin ve zeytinyağı üreticisini de mağdur etmemenin yolunu bulmalıyız. Örneğin zeytin üreticilerimiz kooperatif veya birlik altında toplayabilir, tüm üreticiye modern usullerle zeytin yetiştirme ve zeytinyağı elde etme yönetimi öğretilerek, elde edilen zeytinler yine modern usullerle zeytinyağına dönüştürülerek üreticinin daha fazla kazanması sağlanabilir.
Eğer başkan olmak bana nasip olursa mutlaka bu sektörün tüm bileşenleriyle bir araya gelecek ve böyle bir yapıyı kuracağız. Yani 10 ton yağ üreten çiftçi de mutlu olmalı, 500 kg. üreten de…
Öte yandan Milas sadece zeytin ve zeytinyağı ile değil, çam balı konusunda da daha ileri gitmeli, bu konuda da bir marka şehir olmalıyız.
Zeytin, zeytinyağı ve bal’ın yanı sıra balıkçılıkta da, özellikle toprak havuzu balıkçılığında üretici ile ortak bir işletim şekli belirlemeli, Güllük’te kuracağımız bir balık hali ile üreticiyi, ürününü satmak için başka yerlere göndermemeliyiz.
Milas olarak öne çıkarmamamız gereken ve bir dünya markası olmuş Milas Halısı’nın mutlaka tezgahlarda yeniden ve daha fazla üretilmesini, kişisel çabalarla değil bir kooperatif veya birlik eliyle satılarak üreticinin kazanmasını sağlamamız gerek.
Bunlar öyle çok bütçe gerektiren projeler değildir. Birlikte, ortak bir yönetim modeli ile hem de kısa zamanda başarılacak konulardır” diyerek, MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Özer ve Meclis Başkanı Yüksel’den 2024 yılı için hangi çalışmaların yürütüldüğü konusunda bilgi aldı.
SÜT ÜRTEMİNDE GELİNEN NOKTA GÖZARDI EDİLEMEZ…
MİTSO’nun ardında Milas Süt Üreticileri Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Gezgin ile görüşen Aday Adayı Özcan, burada da süt üretiminde ve büyükbaş hayvan yetiştiriciliğinde Milas’ın geldiği noktayı konuştu.
Son yıllarda elde edilen başarının göz ardı edilemeyeceğini belirten Özcan; “Bu nedenle sizi ve yönetiminizi yürekten kutluyorum. Elbette yapılanları yok saymadan daha iyi nasıl yapılabilir bunu tartışmalı, konuşmalı ve ortak akıl ile yol almalıyız. Son 10 yılda bu kadar mesafe alınıp, bugünkü başarıya ulaşıldıysa elbette bu bir tesadüf olmaz. Demek ki burada kurulmuş bir sistem, kurumsallaşmış bir yapı mevcut. Bugün Milaslı süt üreticisi en azında tarımsal faaliyetleri yapan/yapmaya çalışan diğer üreticilerden bir nebze daha mutlu ise bu başarıyı bir adım daha ileri götürmeli, yoğurt, tereyağ, çökelek gibi diğer sütten elde edilen ürünlerin de üretimini yaparak yurt içine pazarlamalıyız.
Kurum olarak Milas Organize Sanayi Bölgesi’nde bir üretim tesisi için yer aldığınızı biliyoruz. OSB’nin tamamlanmasıyla bu alanda üretip, pazarlamasının da yapılmasıyla eminim Milaslı üretici daha da mutlu olacak. Beraberinde büyükbaş hayvan yetiştiriciliği de bugünkü durumundan daha ileriye gidecektir. Şehrin ekonomisini canlandırmak için elimizde birden çok argüman var. Yeter ki bunları değerlendirmesini bilelim” derken, Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali İhsan Gezgin de hem OSB’deki tesis inşaatı, hem de ilçedeki süt üretimi konusunda gelinen noktayı ana hatlarıyla aktardı.
PANDEMİ SÜRECİNDE FARKINA VARDIĞIMIZ GIDA ÜRETİMİNİ, MODERN TARIM YÖNTEMİYLE İLERİ NOKTAYA TAŞIMALIYIZ.
Ziyaretin son durağında Milas Ziraat Odası Başkanı Kahraman Akar ile görüşen Özcan, 2019 yılında tüm dünyayı kasıp kavuran pandemi döneminde sağlık kuruluşlarının yanı sıra tarımsal üretimin de öneminin daha fazla anlaşıldığını söyledi. Özcan; “Eğer her türlü tarımsal ürün yetiştirilmemiş olsaydı inanın kriz daha da büyürdü. İşte Türk çiftçisi olarak o günlerden ders almalıyız. Dolayısıyla daha fazla üretmeliyiz. Ülkeyi yöneten iktidarın tarım politikalarıyla çiftçi zor durumda ancak hiçbir gerekçe üretimden vazgeçmek için yeterli değil. Gerektiğinde yerel yönetimlerin de bu alanda daha fazla desteği sağlanabilir. Ziraat Odası ile Milas Belediyesi ortak bir çalışma yürüterek, çiftçinin üretmesine katkıda bulunabilir. Gerekirse alım garantisi vererek daha fazla üretim yapması sağlanabilir.
TARIMSAL SULAMA İÇİN MUTLAKA GEREKLİ ÖNLEMLER ALINMALI…
Tarımsal faaliyetler için tohum, gübre, ilaç kadar önemli olan bir diğer kalem de tarımsal sulamadır. Öncelikle seçilmem durumunda toprak analizleri yaparak hangi bölgede neyin yetiştirilmesi gerektiğini tespit edecek, bu konuda ziraat odası ile ortak bir çalışma yürüterek çiftimize öncü olacağız.
Öte yandan ekili arazilerin sulanması için bölgemizdeki barajlara ilaveten suni göletlerin sayısını çoğaltacak, böylelikle yer altı kaynak sularının yerine yağmur suyundan yararlanacağız. Bunun için belediye ve devletin diğer kurumlarıyla işbirliği içerisinde ortak hareket ederek, Milas ekonomisine tarım desteğinin daha fazla katkı vermesini sağlayacağız. Eğer bunu başarabilirsek kırsaldan kente göçlerin de önüne geçmiş oluruz” derken, Ziraat Odası Başkanı Akar da, ilçede uygulanacak bazı projeler için genel iktidara gerek olmadığına vurgu yaparak; “Yani basit işleri biz kendi aramızda birlikte yapabiliriz. Bunun için gerek Milas Belediyesi’nin bütçesi, gerekse diğer bileşenlerin devreye girerek imece usulü ile yapabiliriz. Bu anlamda ziraat odası olarak kim belediye başkanı olursa olsun birlikte çalışmaya hazırız” dedi.
Adem Kankaynar