Muğla Gazeteciler Cemiyeti Kültür Yayını / 2023 / 104 sayfa
A. Kemal KAŞKAR
Muğla Gazeteciler Cemiyeti tarafından yayınlanan “Haberin var mı?” adlı kitapla tanıştırmak istedik sizi bu kez.
MGC Başkanı Süleyman Akbulut imzalı Önsöz’ünde, kitabın ortaya çıkaran gelişmeler şöyle dile getirilmiş:
“Muğla’nın en köklü basın meslek kuruluşu olan Muğla Gazeteciler Cemiyeti’nin (MGC) yönetimini devraldığımız 2015 yılından itibaren, meslek farkındalığımızı artıracak pek çok çalışmaya imza attık. Bu çalışmalarımızdan biri de yöremizde yaşayan meslek büyüklerimizi Cemiyetimiz çatısı altında bir araya getirmekti.
Yıllarını basın mesleğine adamış ve sonrasında emeklilik yaşamlarını Muğla’nın birbirinden güzel ilçelerinde sürdürme kararı alarak yöremizde ikamet etmeye başlamış meslek büyüklerimize tek tek ulaşarak, onlara ‘Gazetecinin emeklisi olmaz’ dedik ve kendilerini aramızda görmek istediğimizi, tecrübelerinden yararlanmayı amaçladığımızı ve çalışmalarımızda bizlere omuz vermelerini istediğimizi dile getirdik. Kısacası, değerli meslek büyüklerimize MGC çatısı altında bir arada olmayı teklif ettik. Sağ olsunlar, hepsi de bu talebimize olumlu yanıt verdi ve o gün bugündür uyum içinde birlikte yol almaktayız. Bu süreçte ilgi ve desteklerini hep yanı başımızda gördük, sağ olsunlar.
Böyle bir birlikteliği gerçekleştirmenin bizler için ne denli önemli olduğunu, elinizdeki kitabı okudukça daha iyi anlayacaksınız …”
Saygılı bir
gülümsemeyle …
İlimiz, sadece mesleğimizin değil ülkemizin birçok meslek alanında önde gelen, başarılı, tanınmış isimlerinin yaşadığı bir il. Bu nedenle, ilimizin herhangi bir ilçesinde her an karşınıza ‘kıdemli’ bilim insanları, sanatçılar, diplomatlar, bürokratlar, siyasiler çıkabilir. O nedenle Muğla’da insan, çevresine saygılı bir gülümsemeyle bakması gerektiğini öğrenir zamanla. Bu çerçevede Muğla, meslek yaşamını yaygın basın-yayın kurum ve kuruluşlarında çalışmış, iz bırakmış meslektaşlarımızın yaşamakta olduğu bir ildir aynı zamanda. MGC’nin, ilimizde yaşamakta olan ya da yılın çok büyük bir bölümünü ilimizde geçirmekte olan meslektaşlarımıza, “Gazetecinin emeklisi olmaz” ekseni üzerinde üyelik davetinde bulunması ve bu davete çok büyük oranda icabet edilmesiyle ortaya çıkan tablo çok anlamlıdır, değerlidir. Bu tablonun bir de “Haberin var mı?” adlı kitapla taçlandırılmış olması da alkışı hak ediyor.
Bu vesileyle hem MGC yöneticilerine ve hem de aşağıda isimlerini aktardığımız meslektaşlarımıza; ayrıca Yasemin Demir’e Editör olarak, Ercan Arslan’a da Grafik Tasarım ve Kapak katkıları için teşekkür ediyoruz.
Kimler kimler …
Kitapta kısa özgeçmişlerinin yanısıra anılarını paylaşan Gazeteciler: Ahmet Mortaş, Ali Abbas Satır, Ali Faik Gürses, Ali Rıza Türker, Azer Bortaçina, Bahattin Tunç, Bedii Ersavaş, Bülent Hiçyılmaz, Can Pulak, Erol Erkut, Ertuğrul Eraslan, Ermil Balakin, Esra Tüzün, Esin Yüksek, Feryal Çeviköz, Feyza Zehra Ayaz, Güler Kabadayı, Gökten Ulugergerli, Hayrettin Karateke, Haldun Özkanlı, Hürol Bilal, İnci Gürbüz Atik, Korkmaz Boyacıyılmaz, Korkmaz Göçmen, Levent Gençelli, Mehmet Çil, Mehmet Kaya, Mehmet Emin Berber, Mehmet Çoşkun Yeniay, Mehmet Sağnak, Murat Can Canbay, Muzaffer Ayhan Kara, Namık Sunay, Necdet Buluz, Nevzat Ozan, Nilgün Tarkan, Nurhan Fıratlı, Nükhet Anadol Tatarin, Peyami Taneri, Olay Tan, Osman Arkangil, Önay Yılmaz, Rahmi Turan, Reha Erus, Sedat Kaya, Sebahattin Kurşunlu, Sermet İpekçioğlu, Sebahat Hacışabanoğlu, Selçuk Eken, Süleyman Yurdakul, Selahattin Yılmaz, Süleyman Şenoğuz, Şahin Pektaş, Şengül Kılıç, Şengül Samancı, Ufuk Tarhan, Ünsal Altuğ, Ülker Pınarbaşı, Yücel Yener, Zekeriya Kabadayı ve Şener Mete.
Mehmet Emin Berber
Ve kitaptan aktaracağımız bölüm ise, ilçemizin yakından tanıdığı, Milas Lisesi’nin eski Türkçe – Edebiyat öğretmenlerinden ve ayrıca Milas ÖNDER Gazetesi kurucusu Mehmet Emin Berber.
Sayın Berber’in, kitabın 49-50’nci sayfalarında yer alan yazısının kısa bir bölümünü paylaşarak noktalamak istiyoruz:
“… İlkokulu köyümde, Öğretmen Okulu’nu Düziçi’nde, Eğitim Enstitüsü’nü Erzurum’da bitirdim. Türkçe – Edebiyat Öğretmeni olarak ve 50 yılı aşkın yerel gazeteciliğimde başıma gelmeyen kalmadı. Daha öğretmenken, Milas’ta ‘Işın’ adıyla bir eğitim gazetesi çıkardım. Tirajı bin beş yüz iki bin olan ve 15 günde bir yayınlanan gazete, Milas’ın bütün merkez ve köy ilkokullarında dağıtılıyordu. Sonraki yıllarda Milas’ın Tarihi ve Coğrafyası adı altında bir kitap, hemen ardından lise ve ortaokullarda yardımcı kitap olması için ‘Örnekli Kompozisyon Bilgileri’ kitabını yayınladım.
1970 yılı askerlik dönüşü Milas’ta matbaa kurdum ve ÖNDER gazetesini yayınlamaya başladım. ÖNDER, 20 yıl süreyle önce haftada iki, daha sonra günlük olarak yayınına devam etti. Halâ da günlük olarak yayınını sürdürüyor …
Geride bıraktığımız yıl Çağdaş Marmaris’in yayın yaşamını noktaladıktan sonra, halen Marmaris Manşet Gazetesi’nde muhabir olarak mesleğimi sürdürüyorum.
…”



