BAKIŞ Haber –
Milas Vergi Dairesi Müdürü Halil İbrahim Kaydı ile yapılan görüşmenin ardından, 1 Ekim’den itibaren tapu müdürlüklerinde gerçekleştirilen tüm satış işlemlerinin yapay zeka destekli sistemlerle inceleneceği duyuruldu.
Yeni uygulamaya göre, bölgesel haritalar üzerinden düşük fiyattan yapılan gayrimenkul satışları tespit edilerek, alıcı ve satıcıya resmi yazı ile bildirim yapılacak. İlgili tarafların 10 gün içinde satış bedelini düzeltmesi istenecek. Uyarılara rağmen düzeltme yapılmaması durumunda idari para cezası uygulanacak.
“Alıcı ve satıcı birlikte sorumlu olacak”
Milas Emlak Müşavirleri Derneği Başkanı Mehmet Kırkık, konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadeleri kullandı:
“Örneğin 5 milyon lira değerindeki bir gayrimenkul tapuda 1 milyon liradan satılırsa, hem alıcı hem de satıcı bu işlemden sorumlu tutulacak. Vergi dairesi tarafından rayiç bedeller baz alınarak aradaki fark tahsil edilecek. Ayrıca para transferleri de inceleme kapsamına alındı.”
“Emlak sektörü daha da zorlanacak”
Kırkık, uygulamanın özellikle icralık durumlarda ya da ekonomik sıkıntılar nedeniyle düşük fiyata satış yapmak zorunda kalan vatandaşları mağdur edebileceğine dikkat çekerek şunları söyledi:
“Bu sistem mevcut haliyle hayata geçirilirse, devlet ile vatandaş karşı karşıya gelir. Uygulamanın sağlıklı yürüyebilmesi için tapu harçlarının toplamda %1’e indirilmesi, ayrıca 5 yıl içinde yapılan satışlarda gelir vergisi oranının %40 yerine %3-5 arasında makul seviyelere çekilmesi gerekiyor. Ancak bu şekilde gerçek değerinden satışlar yapılabilir.”
“Emlak sektörü ekonominin lokomotifidir”
Açıklamasında emlak sektörünün önemine vurgu yapan Kırkık, “Ekonominin lokomotifi emlak sektörüdür. Bu sektör durursa ticaret de durur. Yetkililerin bu düzenlemeyi gözden geçirmesini önemle rica ediyorum” dedi.
Yeni düzenlemenin emlak piyasasında nasıl bir etki yaratacağı önümüzdeki günlerde netlik kazanacak.



