BAKIŞ Haber –
MİTSO tarafından coğrafi işaret tescilleri alınmış olan Milas El Halısı, Milas Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini ve Milas Tepsi Böreğinin tanıtımının yapılması ve coğrafi işaretlerin üreticilere, yöre ve ülke ekonomisine sağladığı katkıların değerlendirildiği bir toplantı yapıldı.
MİTSO’da yapılan ve Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan, Ulusal Zeytin ve Zeytinyağı Konseyi (UZZK) Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet, Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun ve TARİŞ Kalite ve Ar-Ge Müdürü Meltem Zengin konuşmacı olarak katıldıkları toplantıya Milas Kaymakamı Eren Arslan, Milas Belediye Başkan Yardımcıları Mehmet Çayırlı ve Hüseyin Çöllüoğlu ile Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Mustafa Ercan, Muğla Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Hurşit Öztürk, Muğla Ticaret Borsası Meclis Başkanı Uğur Özen, Söke Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Nejat Sağel, Milas Gıda Maddeleri Yapanlar ve Satanlar Esnaf Odası Başkanı Mustafa Sezgin ve Milas ve çevre ilçelerden üreticiler katıldılar.

MİTSO Basın Bürosundan verilen bilgilere göre, toplantının açılış konuşmasını yapan MİTSO Yönetim Kurulu Başkanı Reşit Özer, Milas El Halısı, Milas Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini ve Milas Tepsi Böreğine coğrafi işaret aldıklarını belirterek, “Milas’ta coğrafi işaret alacağımız başka ürünlerimiz de olacak. Milas zeytinyağına AB’den de coğrafi işaret almak için başvurumuzu yaptık. Milas Zeytinyağı, AB’den coğrafi işaret almayı başarmış ilk Türk zeytinyağı olacak. Milas zeytinyağına coğrafi işaret aldıktan sonra Milas’ta markalı zeytinyağı üretimi arttı. 53 markamız oluştu. Bunlardan 10’u coğrafi işaret almayı başardı” dedi ve Milas Yağlı Zeytini için de AB’ye coğrafi işaret başvurusunda bulunacaklarını sözlerine ekledi.

Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. Habip Asan da konuşmasında son yıllarda coğrafi işaret almak için iller ve ilçeler arasında büyük bir rekabet yaşanmaya başlandığını belirterek Valiliklerde, coğrafi işaretlerle ilgili bir koordinasyon merkezi oluşturulmasını önerdi. Muğla’nın tescilli 8 coğrafi işaretli ürünü olduğunu, bunlardan 4’ünün Milas’a ait olduğunu ve ayrıca işlemi devam eden 11 ürün olduğunu belirten Prof. Asan, “Coğrafi işaret başvurularına baktığımız zaman bunların da çok arttığını, şu an 453 tescilli coğrafi işaretimiz olduğunu 424 başvurunun da devam ettiğini söyleyebilirim. Yaptığımız bir çalışmada Türkiye’de yaklaşık 2 bin 500 civarında da tescil edilebilecek coğrafi işaret olduğunu düşünüyoruz. Bu alanda Milas ilçemiz çok başarılı bir ilçe. AB komisyonunda şu an Milas zeytinyağı başvuru işlemleri devam ediyor.
AB komisyonu ile karşılıklı olarak süreçleri hızlandırmak üzere şu an yürüttüğümüz bir proje var. Komisyon, 15’i ilave, 20 tane coğrafi işaret tescili işlemlerini hızlandırıp bürokrasiyi azaltarak tescil yapacak ve biz de onların aynı şekilde karşılıklı olarak 50 tane coğrafi işaretini tescil yapacağız. Bu süreç şimdi hızlı bir şekilde devam ediyor. 2020 yılı içinde sonuçlanacak. Bu şekilde AB komisyonundaki ürünlerimiz 40’lı sayılara yükselecek” dedi.
UZZK Yönetim Kurulu Başkanı Ümmühan Tibet konuşmasında coğrafi işaret alınmış ürünlerde denetimin önemini vurgularken, Gıda Mühendisi Dudu Gönül Tolun da zeytinyağı üretiminde ülkemizdeki sorunların; verimin düşük olması, küçük aile işletmelerinin endüstriyel tarıma geçememesi, depolama ve bakım koşullarının yetersizliği, kalite ve fiyat istikrarının sağlanamaması olduğunu belirtti.

TARİŞ Kalite ve Ar – Ge Müdürü Meltem Zengin ise konuşmasında; İspanya’da 29, İtalya’da 46, Yunanistan’da 30 olmak üzere AB ülkelerinin toplamında 126 zeytinyağı coğrafi işareti olduğunu belirterek, Türkiye’de ise sadece 7 coğrafi işaretli zeytinyağı olduğunu söyledi.
Konuşmaların ardından söz alan Söke Ticaret Borsası Başkanı Nejat Sağel, Suriye’den, “ihraç edilecek” denilerek tonlarca zeytinyağının Türkiye’ye sokulduğunu fakat bu yağların Türk zeytinyağı ile karıştırılıp piyasaya sürüldüğüne dikkat çekerek, “Eğer Suriye’den, ihraç edilecek diye zeytinyağı gelecekse, bu yağlar Mersin Serbest Bölgesi üzerinden ihraç edilmelidir” dedi.
Toplantı, konuklara Milas’ın coğrafi işaretli ürünleri olan Milas Zeytinyağı, Milas Yağlı Zeytini, Milas Tepsi Böreği ile Milas’ın yerel yemeklerinden Vekilharç, Kabak Çiçeği Dolması, Çaykama ikramı ile sona erdi.