A. Kemal KAŞKAR –
Ekoloji Birliği’nin Ege Bölge Toplantısı 25-26 Ocak’ta Muğla Menteşe’de, Muğla Büyükşehir Belediyesi Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde MUÇEP‘in ev sahipliğinde yapılacak. Toplantıya, bahar aylarında Ekoloji Birliği ile birlikte “Enerji ve Maden Çalıştayı” yapacak olan ‘Ekoloji Kolektifi’nin de katılacağı bildirildi.
Konu ile ilgili bir açıklamada bulunan Ekoloji Birliği, 25-26 Ocak tarihlerinde Muğla’da yapılacak Bölge Toplantısına Ege Bölgesi’ndeki tüm bileşenlerinin davetli olduklarını belirtirken, ekoloji mücadelesi içindeki tüm platform, dernek ve sivil toplum kuruluşlarının da davetli olduklarını duyurdu.
25 Ocak Cumartesi günü saat 10’da Ekoloji Birliği eş sözcülerinden Süheyla Doğan ve MUÇEP eş sözcüsü Oya Özgüven’in konuşmalarıyla başlayacak ve 26 Ocak Pazar günü saat 13.30’da Yatağan’da termik santrali önündeki basın açıklaması ile yapılacak temsili kapanış töreninin ardından gerçekleştirilecek ‘Alan Gezisi’ ile saat 17’de sona erecek.
MUÇEP’ten toplantıyla ilgili olarak yapılan açıklamada, toplantının açılış bölümünde ayrıca Muğla Büyükşehir Belediyesi adına Aylin Giray, bazı konuk belediye başkanları ve milletvekillerinin de konuşma yapmalarının beklendiği belirtilerek;
“Ege Bölgesi genelindeki ekolojik sorunlar ve verilen ekolojik mücadelenin konu edileceği 2 günlük toplantı süresince, enerji politikasından kaynaklı termik santral ve jeotermal sorunu ve bunlara karşı yürütülen mücadeleler hakkında bilgilendirmeler yapılacak. Madencilik konusunda da dayatılan vahşi madencilik anlayışı ve buna karşı verilen mücadele örnekleri, siyanür kullanımına dayalı altın madenciliği, sülfürik asit kullanımına dayalı nikel madenciliği ve yerellerde verilen mücadeleler hakkında geçmişten ve günümüzden bazı sunumlarla yer alacak.
Ege bölgesindeki ekoloji sorunlarının genel bir çerçeve içinde anlatımı ve tanıtımının yanı sıra, ekoloji mücadelelerinin birbiriyle dayanışması, mücadelenin ortaklaştırılması için çözüm önerileri ve yararlanılacak araçlar konusu da toplantı içinde değerlendirilecek konular arasında yer alıyor.
Ayrıca Ekoloji Birliği’nin 2 yıla yaklaşan mücadele deneyimi de değerlendirilecek. Toplantıdaki değerlendirmeler ışında, bölge toplantısından çıkan sonuçlarla mücadele sürecinde Ekoloji Birliği olarak daha aktif nasıl yer alabileceği, neler yapması ve üzerine düşen ne gibi görevleri olabileceği gibi konularda da öneriler ve çözümlerin görüşülmesi bekleniyor” denildi.