Sağlık Bilimleri Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Gerek, kış aylarında üst solunum yolu enfeksiyonlarının daha sık görüldüğüne dikkat çekerek, “Bunun önde gelen sebeplerinden biri toplu olarak kapalı alanlarda bir arada yaşamak” diyor.
Bulunulan alanın sık sık havalandırılması gerektiğini ifade eden Dr. Gerek, “Havaların soğuk olması bu havalandırmanın yeterli düzeyde olmamasına neden oluyor. Bulunduğumuz ortamın yeterli nemlendirilmesi gerekiyor. Oda sıcaklığının yükselmesiyle birlikte eğer yeterli nem düzeyine ulaştıracak bir tedbir almıyorsak, bulunduğumuz ortam çok daha kuru hale geliyor. Bu kuru ortamda vücut yeterince nemli havayı teneffüs edemediği için başta burun bölgesi olmak üzere akciğerlere kadar giden kuru hava bu bölgede kuruluğa ve mukozanın hasarlanmasına yol açıyor. Bu da enfeksiyonların daha kolay oluşmasına, bulaşmasına ve hastalanmamıza yol açıyor. Dolayısıyla kış döneminde eğer kapalı ortamlarda bulunuyorsak, mümkünse sık sık havalandırmak, bunun yanında ortamın yeterli nem düzeyine ulaşması için kaloriferlerin üzerine su kapları yerleştirerek ortamın nemlenmesini temin etmek gerekir” diyor.
Dr. Gerek, suyun içine mentol atarak ortamın daha rahat nefes alınabilecek hale getirileceği gibi düşüncelerin yanlışlığını belirterek, uyarılarını şöyle sürdürüyor: “Mentol ve benzeri kimyasal kokulu partikülleri nemlendirmede kullanmamak gerekir. Özellikle kış aylarında çamaşırların odaların havalarını da nemlendirsin amacıyla odalarda kurutulması, içerdiği parfüm ve benzeri alerjen kokuların ortama yayılması çok arzu ettiğimiz bir durum değil. Tercihen yaşam alanları dışındaki bölgelerde çamaşırların kurutulması gerekir.” (Cumhuriyet Sağlık)