Tüm Emekliler Sendikası Milas Temsilcisi Mustafa Ali Demirci:
“En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenmelidir”
A. Kemal KAŞKAR –
Tüm Emekliler Sendikası Milas Temsilcisi Mustafa Ali Demirci, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK), gerçekte yaşananın neredeyse yarısı oranında açıkladığı enflasyon oranı sonrasında emekli maaşlarının bu düşük orana göre belirleneceğine bir kez daha dikkat çekerek, “Yine TÜİK şaşırtmadı. Açıkladığı Aralık ayı enflasyonu ve 2023 yılı için açıkladığı yıllık enflasyon, gerçeği yansıtmıyor. Daha doğrusu yaşamımızda karşılığı yoktur. Artık TÜİK’in bizim nezdimizde güvenirliği yoktur. TÜİK’in, Merkez Bankası başkanlığının aylar önce açıkladığı enflasyon oranının bir tık altında enflasyon açıklayacağını açıklamıştık. Hiç yanılmadık. TÜİK enflasyonu yüzde 64,77 olarak açıkladı. Bağımsız ve bilim insanlarından oluşan ENAG ise enflasyonu yüzde 127,21 olarak açıkladı. Bağımsız kuruluş olan ENAG ve DİSK-AR’ın verileri bizim çalışmalarımızı doğruluyor. Bize göre de emekli maaşlarına 2023 yılı için en az yüzde 96’lık artışa ilave olarak 2024 yılı ilk 6 ayı için öngörülen enflasyon eklenmelidir” dedi.
“Yeni bir yöntem bulmak zorunludur”
Demirci, konuyla ilgili açıklamasında, emekli maaşlarındaki artışa ilişkin ‘yeni bir yöntem’ bulunmasının zorunlu olduğunu belirtip bu yöntemi de “Yıllarını çalışma hayatına vermiş, değer üretmiş, emekli hakkını almış ve emekli olmuş her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir” şeklinde dile getirdi.
Açıklamada özetle şu görüş ve öneriler dile getirildi:
“Yaşanan hayat pahalılığının giderilmesi, emeklilerin bir nebze de olsa insanca yaşaması için artık yüzdelik zamların bir anlamı kalmamıştır. Yeni bir anlayışın, yeni bir uygulamanın devreye sokulması gerekir. Çünkü bu kadar düşük maaşların sebebi AKP iktidarının 2008’de kanunlaştırdığı sözde “Sosyal Güvenlik Reformu”dur. Bugün bu uygulama iflas etmiştir. İflas etmiş bu uygulamaya derhal son verilmelidir. Yeni bir yöntem bulmak zorunludur. Yeni yöntemi biz söyleyelim. Emeklilere maaş bağlama oranı, dul ve yetimleri de kapsayacak biçimde değiştirilmeli ve taban maaş uygulaması güncellenmelidir.
Buna göre yıllarını çalışma hayatına vermiş, değer üretmiş, emekli hakkını almış ve emekli olmuş her bireyin taban maaşı, işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Yani 30-40 yıl çalışmış, değer üretmiş ve primlerini peşin ödemiş, türlü zorluklara göğüs germiş bir emeklinin alacağı maaş, henüz işe yeni başlamış en düşük memur maaşına eşitlenmelidir. Bugün için bu miktar 32 bin lira civarındadır. Prim gün sayısı, prim miktarı, eğitim, ek ödeme vb. kriterler de göz önüne alınarak emekli maaşlarına hak edişler kademe kademe eklenmelidir. Memurlara verilen 8077 lira, yeni artışla birlikte bütün emeklilere de verilmelidir.
Emeklilerin ekonomik sorunlarının çözüm yolu budur. Bunun dışında yüzdelik artışlar çözüm değildir. Bugün yapılan artış 3 ay sonra anlamsızlaşıyor. Zira iktidarın ne bürokratlarının ne de iktidar erkinin öngördüğü enflasyon oranları hiç bir zaman tutmadığı gibi yine tutmayacaktır. İktidarı bir noktada daha uyarmak istiyoruz. 7500 lira maaş alan emekli arkadaşlarımızın hemen hemen tamamının kök maaşı çok daha düşüktür. Sakın ola ki kök maaş üzerinden maaş artışlarını düşünmeyin. O durumda yeni bir 2023 Temmuz sendromu yaşanır. Yani 6 milyon emekli, yine sıfır zam ile karşılaşır ki; bu tam da emeklileri diri diri mezara gömmek olur.
“Bayram ikramiyesi ‘asgari ücret düzeyi’ne çıkarılmalıdır”
Emeklilere bayram ikramiyesi diye verilen 2000 liranın güncel karşılığı kalmamıştır. Bunun yerine bayram ikramiyeleri asgari ücret düzeyine çıkarılmalıdır. Bize bütçemiz kısıtlı, para yok hikayeleri anlatılmasın. Para yok diye ötv arttırıldı, mtv ikiye katlandı. Ama şans oyunlarında vergiler yarı yarıya düşürüldü. Demek ki; sorun para sorunu değildir. Sorun adil bölüşümdür, sorun tercih sorunudur.
İlerlemiş yaşlarına rağmen binlerce emekli Ankara’ya akın ederek 10 Aralık’ta Ankara’da görkemli bir miting ile taleplerini kamuoyu ile paylaşmıştı. İktidarın takip ettiğini biliyoruz. Fakat işlerine gelmediği anlaşılıyor. Zira taleplere dair henüz bir açıklama duymadık. Sahici bir çözüm yerine emeklileri oyalamayı, süreci seçimlere endekslemeyi tercih ediyorlar.
Tekrar uyarıyoruz: En düşük emekli maaşı, en düşük memur maaşına eşitlenerek emekli taban maaşı belirlenmelidir. Emekli maaşları bu kriter üzerinden yeniden yapılandırılmalıdır.
Tüm Emeklilerin Sendikası olarak taleplerimiz gerçekleşene kadar mücadelemizi kararlılıkla sürdüreceğiz.
Yaşasın örgütlü mücadelemiz.”



