6 – 10 Ocak tarihleri arasında bir kez daha iş bırakan Aile Sağlığı Merkezi Çalışanları Milas’ta vatandaşlarla birlikte Sağlık Bakanlığı’na seslendiler:
“Bu eziyet yönetmeliği geri çekilsin!”
A. Kemal KAŞKAR –
Aile Hekimliği Sözleşme ve Ödeme Yönetmeliği’nin iptali talebiyle geçtiğimiz yıl Kasım ve Aralık aylarında iki kez iş bırakma eylemi yapan Aile Sağlığı Merkezi çalışanı Hekim, Ebe, Hemşire ve Teknisyenler, 6 – 10 Ocak tarihleri arasında da bir kez daha iş bıraktılar.
Muğla Sağlık Emek-Meslek Örgütleri; Muğla Tabip Odası, SES, Genel Sağlık İş, BDS, Birlik Sağlık Sen, AHED, AHESEN ve ASEF tarafından yapılan açıklamada, 6 -10 Ocak tarihleri arasında birinci basamak, 8 Ocak’ta ise birinci, ikinci ve üçüncü basamak sağlık kurumları olmak üzere tüm sağlık emekçilerinin iş bırakacakları belirtildi.
Açıklanan eylem programı kapsamında Milas Salı Pazarı’nda vatandaşlarla buluşan sağlık emekçileri, iş bırakma nedenleriyle ilgili açıklamalarda bulundular.
Eylemliliklerinin bu üçüncü aşamasında vatandaşların yine kendilerine destek verdiğine dikkat çeken sağlık emekçileri, bu mücadelenin sadece kendi çalışma koşulları ve özlük hakları ile sınırlı olmadığına, vatandaşların sağlık haklarını en iyi şekilde kullanabilmeleri için de sürdürüldüğüne dikkat çektiler.
Muğla Tabip Odası Başkanı Dr. Çetin Erdolu’nun da aralarında bulunduğu kalabalık bir sağlık emekçileri topluluğunun katıldığı eylemde, iş bırakma nedenleriyle ilgili on maddelik açıklama, Tabip Odası Milas Temsilcisi Dr. Funda Göçer tarafından okundu.
Neden iş bırakıyoruz?
1. Bizler aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak mesleki yeterliliklerimiz ve deneyimlerimizle para, performans, cezalandırma baskısı olmadan halkın sağlık sorunlarını çözmek istiyoruz.
2. Yoğun iş yükü ile günde 100 hastaya, her birine sadece 3 dakika ayırarak işlem yapmak yerine, nitelikli bir sağlık hizmeti için her hastaya en az 10 dakika zaman ayırabilmeyi istiyoruz. Hastalarımızın muayene, takip, tedavi, aşı, izlem, tarama ve bilgilendirilmesi için yeterli zaman ve olanak talep ediyoruz
3. Hastalarımızın müşteri, puan, katsayı olarak görülmesini değil, insan olarak değer görmesini istiyoruz.
4. Hastalarımıza tedavisi için yazılması gereken ağrıkesici, mide koruyucu ve antibiyotik gibi ilaçların yazılmasının kısıtlanması,hekimlerin mesleki bağımsızlığına müdahale olduğu gibi hastalarımızın tedavi hakkının elinden alınmasıdır. Bu uygulamayı kabul etmiyoruz.
5. Aile sağlığı merkezlerinde raporların paralı olması, ücretsiz olan birinci basamak hizmetlerinin sonu olur. Aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak, sağlıkta ticaretin yenidoğan skandalında gördüğümüz gibi ölüm getirdiğini çok iyi biliyor ve hastalarımıza ücretsiz, nitelikli ve erişilebilir bir sağlık hizmeti sunmak istiyoruz.
6. Yılda 7’den fazla hastane başvurusu olan hastaların tedavi hakkının bizim üzerimizden kontrol edilerek, aile sağlığı merkezlerinde çalışan hekim, ebe, hemşire ve sağlık emekçileri olarak ihtar ve maaş kesintisi ile kısıtlanmasını kabul etmiyoruz. Ücretlerimizin hastane başvurusu ya da son 6 ay ASM’ye başvurmayan kişi sayısı gibi bizim müdahale edemeyeceğimiz kriterlere bağlanmasını istemiyoruz.
7. Hastalarımıza hiçbir yararı olmayan bilim dışı yanlış uygulamaların yapılmasını istemiyoruz, bilimsel, nitelikli sağlık hizmeti vermek istiyoruz.
8. Hastalarımıza ait kişisel verilerin güvenliğinin, hasta mahremiyeti hakkına uygun olarak korunmasını istiyoruz. Kronik hastalık takiplerinin halen kullanılan aile hekimliği bilgi sistemleri ile yeterli muayene süresi ayrılarak, hastaların gerçekten yararına olacak şekilde yapılmasını istiyoruz.
9. Sorunlar yumağına dönen günlük politikalar ile çözülmeye çalışılan Aile Hekimliği Yönetmeliği’nin sağlık emek ve meslek örgütleri ile birlikte görüşülüp danışılarak ve özlük haklarımız verilerek yeniden düzenlenmesini istiyoruz.
10. Eziyet Yönetmeliği’nin geri çekilmesi için mücadelemizde siz değerli hastalarımızın, halkımızın
desteğiyle sağlık yöneticilerini uyarmak istiyoruz: Bu eziyet yönetmeliği geri çekilsin! Halkımıza daha nitelikli hizmet vermemizi ve kazanılmış haklarımızı engellemeyin. Koşullarımızı düzeltmek için taleplerimizi gerçekleştirin!
İş bırakma süresince …
İş bırakma süresince 6 Ocak Pazartesi günü Menteşe Eğitim ve Araştırma Hastanesi ile Menteşe Devlet Hastanesi ve Muğla Ağız ve Diş Sağlığı Merkezi ziyaret edildi. Muğla İl Sağlık Müdürlüğüönünde basın açıklaması yapıldı.
7 Ocak Salı günü Fethiye ve Milas pazar yerlerinde broşür dağıtımı ve açıklamalar yapıldı.
8 Ocak 2025 Çarşamba günü; Menteşe, Fethiye, Ortaca, Yatağan ve Bodrum Devlet Hastaneleri ile Muğla Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde basın açıklamaları yapıldı.
9 Ocak 2025 Perşembe günü ise Menteşe’deki tüm Aile Sağlığı Merkezlerinin çalışanları saat 11’de Menteşe Pazar yerinde broşür dağıtacaklar.