Ortaca İztuzu plajındaki yuvalardan caretta caretta yavruları çıkmaya başladı. DEKAMER sorumlusu Prof. Dr. Yakup Kaska, artan sıcaklıklar nedeniyle yavruların yüzde 90’ının dişi olduğunu belirterek, kalan yüzde 10’luk erkek popülasyonunun neslin devamı için yeterli olup olmayacağının büyük bir soru işareti olduğunu söyledi.
Nesli tükenme riskiyle karşı karşıya bulunan canlılar arasında yer alan caretta carettaların Mayıs ve Haziranda başlayan yumurtlama döneminin ardından yumurtalarından çıkan yavruları suyla buluşmaya başladı. Ancak küresel ısınmayla birlikte yavruların cinsiyetlerinde oran değişimi de devam ediyor.
İztuzu plajında faaliyet gösteren Deniz Kaplumbağaları Araştırma, Kurtarma ve Rehabilitasyon Merkezi’nin (DEKAMER) proje yürütücüsü Prof. Dr. Yakup Kaska, Ağustos ortasına kadar yumurtlamaların devam etmesini beklediklerini belirterek, “Deniz kaplumbağalarının deniz suyunun ısınmasıyla çiftleşmelerinin erken başladığını biliyoruz. Ancak yavruların esas sıcaklıktan nasıl etkilendiğini araştırıyoruz” dedi.
Ortam sıcak olursa yavrular dişi çıkıyor…
Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü‘nün desteğiyle İztuzu’nda 30 yılı aşkın süredir koruma çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Prof. Dr. Yakup Kaska, yavruların insanlardaki gibi kromozoma sahip olmadığına işaret ederek şunları söyledi:
“Yavru gelişirken içinde bulunduğu ortamın sıcaklığına göre cinsiyetini değiştirir. Ortam sıcak olursa dişi, serin olursa erkek yavru çıkıyor. Şu ana kadar yaptığımız sıcaklık ölçümlerinde yavruların neredeyse yüzde 90’ı dişi çıktı. Dolayısıyla geriye kalan yüzde 10’luk erkek popülasyon neslin devamı için yeterli olacak mı, bilmiyoruz.”
Prof. Dr. Yakup Kaska, İztuzu plajında şu ana kadar 730’u aşan yuva sayısına ulaştıklarını, burada 250 civarında annenin yuva yaptığını vurgulayarak, ekiplerin şu ana kadar 4-5 bin civarında yavruyu denize gönderdiğini; sezon sonunda yaklaşık 40 bin civarında yavrunun denize ulaşmasını beklediklerini belirtti.
2050 yılında dünyanın 1 derece daha ısınması durumunda yavruların hepsinin dişi çıkacağını, bunun için ne gibi önlemler almaları gerektiği konusunda farklı çalışmalara şimdiden başladıklarını dile getiren Prof. Dr. Yakup Kaska, deniz kaplumbağalarının bu yıl biraz daha erken yuva yapmaya başladığına da dikkat çekti. (yeşilgazete.org)



