BAKIŞ Haber –
Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Muğla Planlama Ajansı (MUPA), CHP Genel Başkanı Özgür Özel’in katılımıyla gerçekleştirilen bir tanıtım toplantısıyla kamuoyuna sunuldu. Muğla’nın geleceğini bilimsel veriler ve ortak akılla şekillendirmeyi amaçlayan MUPA, veriye dayalı planlama ve çözüm üretme hedefiyle yola çıktı.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk Kültür Merkezi’nde düzenlenen toplantıya, CHP Genel Başkan yardımcıları, milletvekilleri, belediye başkanları, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş katıldı. Tanıtım, MUPA Başkanı Tansu Özcan’ın, çiftçiler, su kaynakları ve sosyolojik değişimler üzerine yaptığı ilk analiz sunumu ile başladı.
Başkan Aras: “Muğla’nın Geleceğini MUPA ile Planlıyoruz”
Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, MUPA’nın Muğla’nın sorunlarına bilimsel çözümler üretmek için kurulduğunu belirterek, “MUPA, geleceğe yönelik planlarımızı bilimsel veriler ışığında şekillendirecek. Bu ajans, sadece bir gösteriş projesi değil; gerçek sorunlara çözüm üretmeyi amaçlayan sonuç odaklı bir oluşum” dedi. Aras, MUPA’nın Ekrem İmamoğlu’nun İstanbul Planlama Ajansı’ndan ilham aldığını da vurguladı.
Aras, MUPA’nın Muğla’nın turizm, tarım, tarih ve doğal güzelliklerini en iyi şekilde değerlendireceğini ve şehrin hak ettiği konuma ulaşmasında kritik bir rol oynayacağını söyledi. “Muğla sadece yerel yönetimlerin değil, halkın da sahip çıkacağı bir planlama ajansına kavuştu” diyerek MUPA’nın sivil toplum kuruluşları, ticaret odaları ve üniversitelerle işbirliği içinde çalışacağını belirtti.
Özgür Özel: “MUPA Türkiye’ye Örnek Olacak”
CHP Genel Başkanı Özgür Özel, toplantıda yaptığı konuşmada, Muğla Planlama Ajansı’nın diğer illere de örnek olacağını söyledi. Devlet Planlama Teşkilatı’nın kapatılmasının ardından planlı kalkınma anlayışının zarar gördüğünü belirten Özel, MUPA’nın bu boşluğu doldurmak adına önemli bir adım olduğunu ifade etti. “Muğla’da toplanan veriler, Aydın ve Denizli gibi komşu illerin de gelişimine katkı sağlayacak. Bu modelin Türkiye genelinde yaygınlaştırılması çok önemli” dedi.
Özel, yerel yönetimlerin yaşadığı mali sıkıntılara da değinerek, Muğla gibi turizm bölgelerinin yaz aylarında yaşanan nüfus artışının yeterince dikkate alınmadığını, ancak MUPA’nın bu sorunları bilimsel verilerle ortaya koyacağını vurguladı. “MUPA, kaynakları en verimli şekilde kullanarak Muğla’yı geleceğe taşıyacak” diyen Özel, Devlet Planlama Teşkilatı’nın yeniden kurulacağını ve MUPA gibi projelerin ülke genelinde hayata geçirileceğini belirtti.
Muğla Planlama Ajansı’nın tanıtım toplantısı, şehirdeki sivil toplum kuruluşları ve vatandaşlardan büyük ilgi gördü. MUPA, Muğla’nın kalkınmasında önemli bir aktör olarak kabul ediliyor.




