A. Kemal KAŞKAR –
BBC tarafından açıklanan, 2024 yılında dünyada ilham kaynağı ve etkili olan 100 kadın arasında İkizköy Muhtarımız Nejla Işık da var.
Konuyla ilgili olarak yapılan açıklamada, listede Nobel Barış Ödülü’nü kazanan Nadia Murad, tecavüze uğrayan ve bu konuda kamusal alanda mücadele yürüten Gisèle Pelicot, oyuncu Sharon Stone, Olimpik atletler Rebeca Andrade ve Allyson Felix, şarkıcı Raye, sanatçı Tracey Emin, iklim aktivisti Adenike Oladosu ve yazar Cristina Rivera Garza’nın da bulunduğu belirtilerek şöyle denildi:
“Bu yıl Gazze, Lübnan, Ukrayna ve Sudan’da ölümcül çatışmalar ve insani krizlerle karşı karşıya gelen ve dünyanın dört bir yanında yapılan seçimlerde toplumların kutuplaşmasına tanıklık eden kadınlar daha da güçlü ve dayanıklı olmak zorunda kaldı.
BBC bu yılın kadınlar üzerindeki etkisini, dünyaları değişirken toplumsal değişiklik yaratmaya çalışan kadınları kutlayarak vurguluyor. Bu liste iklim acil durumunun etkilerini araştırma hedefini de koruyor ve kendi toplumlarında iklim krizinin etkileri ile mücadele eden öncülere dikkat çekiyor.”
‘Muhtar ve Çevre Aktivisti’
İklim Öncüleri / Kültür ve Eğitim / Eğlence ve Spor / Siyaset ve Hak Savunuculuğu / Bilim, Sağlık ve Teknoloji olmak üzere 5 kategorinin bulunduğu listenin ‘İklim Öncüleri’ kategorisinde ‘Muhtar ve Çevre Aktivisti’ olarak yer alan Nejla Işık için kurulmuş tanıtım cümleleri ise şöyle:
“2024 yerel seçimlerinde Muğla’nın İkizköy mahallesinin muhtarı seçilen çiftçi Nejla Işık, 5 yıldır ormanların talan edilmesine karşı mücadele veriyor.
İkizköy yakınındaki Akbelen Ormanı, bir maden projesi nedeniyle tehlikeye girince Işık ve mahallenin kadınları davalar ve protestolarla ağaç kesimine karşı harekete geçti.
Yürüttükleri çevre kampanyası sırasında polis ile ormanlık alanı savunmak için nöbet tutan protestocular arasında zaman zaman şiddetli çatışmalar yaşandı. Ancak Işık ve diğer köylüler, karşılaştıkları zorluklara ve tehditlere karşı kararlı şekilde mücadele ettiler. Ormana izinsiz girdikleri gerekçesiyle para cezasına da çarptırıldılar. Ceza daha sonra iptal edildi.”
Alkışlar
Bu vesileyle Nejla Işık’ı alkışlıyor ve onun şahsında, büyük bir kararlılık ve haklılıkla “Toprağıma, suyuma, havama dokunma” mücadelelerini sürdüren herkesleri selamlıyor, kutluyoruz. İyi ki varsınız.