GÖRDÜKÇE… / Eczacı Bengi MERGEN (E.)
1969 yılında dede, baba memleketim olan Milas’a gelip ilçe itibariyle üçüncü eczaneyi açtığımda merkez nüfus 13 – 14 binler civarında idi… Sağlık hizmetleri İlçe Hükümet Tabipliği ve şimdi yerinde yeller esmekte olan 2 No’lu Aile Sağlığı merkezinin olduğu yerde bulunan Milas Devlet Hastanesinde sunulurdu. Devlet hastanemizde bir Operatör, Hariciye Uzmanı (Dr. Ömer Tuzcu), Dahiliye Uzmanı (Dr. Hasan Cumbul), Kadın Doğum Hst. Uzm. (Dr. Şahin Kulaksızoğlu) vardı… Bu 4 uzman haricinde Mrk. Hük. Tabibi Dr. Kazım Kocasarı, Belediye Tabibi olarak da Dr. Kadri Yeşilyurtlu görevliydi. Ayrıca serbest tabip olarak da Dr. Sezai Nafiz Çam ve Dr. Ali Macit Özer vardı. Hepsi de çok muhterem insanlardı. Narkozu da ameliyat olacak hastalara, açık eter olarak Muzaffer isimli ilkokul mezunu bir personel verirdi. Bu söylediğim isimlerin hepsi rahmetli oldular. Cennet mekanları olsun…
O günlerde hastane binamızın tarihçesini merak ettiğim için gene Allah’tan rahmet dilekleriyle Eczacı İbrahim Gürtan ağabeyime sormuştum. Çok bilgili, sevecen ve kalender birisiydi. Halkla çok iyi ilişkileri vardı… Bana eski bir gazete küpürü getirdi… O İzmir gazetesinde bir haber… “Milas’a bin bir zorlukla hastane binası yaptıran Dernek Başkanı Ecz. İbrahim Gürtan” diyordu. Ve bir fotoğraf, yokuşun başında eşek üzerinde Ecz. İbrahim Gürtan.
Ecz. İbrahim bey bir öğretmen çocuğu… Aslen Şarkikarağaç’tan… Hasbel kader 1950’li yıllarda yanlış hatırlamıyorsam Mesul Müdür olarak geliyor. Eczacı vefat edince eczaneyi devralıyor… Ama Eczacının faydalı olabileceği konular kısıtlı olduğundan bir DEVLET HASTANESİ’ne ihtiyaç olduğunu fark ediyor… Bir dernek kurup canla başla çalışarak, hazineden tepedeki araziyi tahsis ettiriyor. Ve binayı tamamlayıp faaliyet geçiriyor. Doktor personel atamalarını sağlıyor.
Bu binamız yaklaşık 30-40 yıl hizmet vermiştir.
****
Yıl 1989… Bendeniz Belediye Meclis Üyesiyim. Başkan Fevzi Topuz… Sağlık Bakanlığı Muğla İlinde Fethiye ve Milas’a iki devlet hastanesi yapılmasını programa almış… Belediyeden yer tahsisi istiyor…
Bütün üyeler araştırdık, bir tek şu anda terkedilmiş olan (O da eski hastane oldu) tepe var. Meclisin genel tavrı orası dağ, taş. Ulaşım zorluğu var, başka yer bakalım… Baktık baktık… Bulamadık…
Bir toplantıda Başkan, “bu hafta içinde yer göstermezsek programdan çıkacakmış bizim hastane inşaatı” demez mi?..
Ben de sazı aldım elime… Bütün konuşma yeteneğimi kullanarak, güzel ağaçlar içinde bir hastane binası hayal ettirerek, şu andakinden önceki eski hastanenin yerini kabul ettirdim üyelere… Hemen ertesi gün Valimiz Lale Aytaman’ı (Türkiye’nin İlk Kadın Valisi) ziyaret ederek kararımızı bildirdik… Yapılan tahsis programdan çıkmadan gerçekleşti…
Bu bina oldukça modern ve şık idi. Ama hızla artan nüfusumuza yetmemeye başlayınca, yeni yer arayışları başladı. Henüz gidip görmek nasip olmadı ama harika bir bina imiş…
Gerek doktor sayılarımız, gerekse donanımlar fevkalade iyi imiş. Emeği geçenlere teşekkür borcumuz var. Belediyemiz yol sorununu da kısmen çözmüş… Ama… Bodrum yönünden gelen bir kazazede veya acil hastaların yaklaşık 2 km gidip akıllı kavşaktan dönüp hastane yoluna girmesi, hele yaz trafiğinde büyük zaman kaybı oluşturmaz mı?
Herhalde bu sorunun çözümünü karayolları yapacak… Ne yapacak, nasıl yapacak onu onlar bilecek… Ama işin ÖNEM ve ACİLLİĞİ inkar edilemez, ihmale gelmez boyutta…
Sağol amcam. Aciliyet teşkil eden bir konuyu gundeme aldınız. İnşallah tez zamanda yaparlar.