BAKIŞ Haber –
Muğla Büyükşehir Belediyesi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü kapsamında önemli bir etkinliğe ev sahipliği yaptı. Türkan Saylan Çağdaş Yaşam Merkezi’nde düzenlenen “Kadına Yönelik Şiddetle Mücadelede Önleyici Politikalar Çalıştayı”, kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve yerel yöneticileri bir araya getirdi.
Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras’ın ev sahipliğinde gerçekleşen çalıştayda, kadına yönelik şiddetin önlenmesine yönelik politikalar ve işbirliği modelleri tartışıldı. Etkinlik, kadın hakları ve toplumsal cinsiyet eşitliği konusunda farkındalık yaratmayı ve önleyici adımlar atılmasını amaçladı.
Çalıştayda konuşan Başkan Ahmet Aras, şiddet olaylarının artışına dikkat çekerek, “Ülkemizde sadece bu yıl 376 kadın öldürüldü. Muğla’da ise aynı dönemde 7 kadın cinayeti yaşandı. İstanbul Sözleşmesi’nden çıkılması toplumda cezasızlık algısını güçlendirdi ve bu durum şiddeti artırıyor. Bu algıyı değiştirmek zorundayız” dedi.
Kadına yönelik şiddeti önleme konusunda yerel yönetimlerin sorumluluğuna vurgu yapan Başkan Aras, göreve geldiklerinde ilk iş olarak Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanlığı’nı kurduklarını ve “Şiddet Tutum Belgesi” imzaladıklarını hatırlattı. Aras, “Daha eşit ve adil bir toplum için toplumsal cinsiyet eşitliği sağlanmalı. Bu süreçte Büyükşehir Belediyesi olarak üzerimize düşen her sorumluluğu yerine getirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı.
Çalıştay katılımcılarından Muğla Büyükşehir Belediyesi Zabıta Memuru Damla Biriz Çoban, belediyenin kadın hakları konusunda sağladığı desteğin önemini vurgularken, Karya Kadın Derneği Başkanı Dilek Bulut ise “Kadın güçlendiğinde şiddet azalır” diyerek eşitliğin önemine dikkat çekti.
Kadın ve Aile Hizmetleri Dairesi Başkanı Dr. Özge Demirel, “Kadına yönelik şiddeti önlemek için yerel yönetimlerin somut politikalar oluşturması çok önemli. Bu çalıştay, ilk günden beri bu konuda kararlılıkla çalışan başkanımızın vizyonunun bir yansıması” dedi.
Çalıştayda yapılan konuşmalar ve oturumlarla, kadına yönelik şiddetle mücadelenin yalnızca sonuçlara değil, şiddeti doğuran nedenlere odaklanarak köklü bir şekilde ele alınması gerektiği ifade edildi. Kadın hakları savunucuları ve yerel yönetim temsilcileri, dayanışmanın ve işbirliğinin önemini bir kez daha ortaya koydu.